DSC02847

Burgery z infuzowanymi pieczarkami portobello, konopnym majonezem i karmelizowaną cebulką z CBD

Grzyby darzę miłością wielką. To pod wieloma względami wspaniały i bardzo wdzięczny produkt spożywczy. Do niedawna marginalizowane, obecnie przeżywają swój kulinarny renesans. Są doskonałym substytutem mięsa, często też nazywa się je „leśnym mięsem”, ze względu na wysoką zawartość białka.

Pieczarkowce to potas, jod, selen, żelazo. To także bogactwo witamin z grupy B (w tym B12), witamy C, a nawet D.

Wielu ludzi nie wykorzystuje grzybów w kuchni z obawy przed zatruciami. Jednak niewiele gatunków grzybów wywołuje naprawdę poważne zatrucia. Jedynie 120 z z 22 tysięcy grzybów kapeluszowych stanowi realne zagrożenie dla życia lub zdrowia, inne mogą skutkować nieprzyjemnościami żołądkowymi, a kolejne (ok. 150 gatunków) wywołuje halucynacje.

Do sporządzenia infuzowanych pieczarek portobello, karmelizowanej cebulki z CBD, oraz majonezu konopnego z pełnym spektrum kannabinoidów użyłam dwóch produktów, dostępnych pod poniższym linkiem. Olejek CBD 500 mg, oraz Cukier Konopny z CBD 500 mg:

Składniki (na 4 burgery):

– pieczarki portobello – 4 sztuki

– pieczywo do burgerów – 4 sztuki

– olejek 500 mg CBD z Kombinatu – 60 ml

– cebulka dymka – 1 sztuka

– cukier konopny 500 mg CBD z Kombinatu – 25 g

– olej konopny z Kombinatu – 100 ml

– 1 jajko

– musztarda – 1 łyżeczka

– ocet ryżowy (lub jakikolwiek inny) – 1 łyżeczka

– pomidor malinowy – 1 sztuka

– mix sałat – garść

– skórka otarta z 1 cytryny

– sos sojowy – 2 łyżki

– sól, pieprz

Wykonanie:

  • Zaczynamy od przygotowania pieczarek. Kapelusze obieramy z zewnętrznej ciemnej skórki i nacinamy je, dzięki temu chętniej zaabsorbują smaki, a także kannabinoidy! Pieczarki pokrywamy gęsto mieszanką sporządzoną z pasty miso (1 łyżka), olejku CBD (30 ml), oraz oleju konopnego (30 ml). Posypujemy skórką otartą z cytryny i odstawiamy na minimum godzinę.
  • W czasie kiedy pieczarki się marynują, przygotowujemy majonez konopny z CBD. Do wysokiego naczynia blendera ręcznego wbijamy jedno jajko, dodajemy musztardę (1 łyżeczka), ocet (1 łyżeczka), sól, pieprz, olej konopny (70 ml) oraz olejek CBD (30 ml). Ostrze blendera umieszczamy na samym dnie naczynia. Włączamy i dopiero po połączeniu wszystkich składników z dolnej części naczynia, zaczynamy powoli unosić pracujący blender ku górze, stopniowo ubijając majonez. Schładzamy w lodówce.
  • Przygotowujemy karmelizowaną cebulkę. Szalotkę kroimy na cienkie plasterki, umieszczamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy, podsmażamy, kiedy szalotka delikatnie zmięknie dodajemy kolejno sos sojowy (ok. 2 łyżki), oraz cukier konopny z CBD (25 g). Zmniejszamy ogień do minimum, pozwalając wszystkim składnikom się rozpuścić i oblepić cebulkę. Całość można przyprawić płatkami chili, których mi niestety zabrakło, dodałyby pikanterii i charakteru całemu daniu.
  • Pieczarki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu, co jakiś czas przygniatając je szpatułką. W tym przepisie chodzi o maksymalne podsmażenie, zgrillowanie grzybów, aby te uwolniły swoje soki i ostatecznie nadały głębokich, mięsnych nut umami naszemu konopnemu burgerowi.
  • Ostatnim elementem jest przygotowanie burgerowych bułek. Przekrajamy każdą na pół i delikatnie smarujemy masłem, następnie opiekamy je na suchej patelni. Chcemy je tylko minimalnie zrumienić.
  • Kiedy wszystkie elementy burgera są gotowe, przystępujemy do składnia go w całość. Dolną część bułki smarujemy konopnym majonezem z CBD, kolejno wykładamy skarmelizowaną cebulkę, świeży plasterek pomidora. Następnie element główny, czyli nasza „mięsna” pieczarka portobello. Na nią dajemy kolejną warstwę konopnego majonezu z CBD, oraz garść świeżych listków. Zakrywamy kapeluszem z górnej części bułki. Serwujemy z ulubionym jasnym piwem. Smacznego!

Dawkowanie:

Przygotowanie tego burgera pociągnęło za sobą użycie dwóch produktów konopnych bogatych w pełne spektrum kannabinoidów. Z dokładnymi ich parametrami możemy się zapoznać, odwiedzając stronę producenta. Olejek CBD 500 mg wg certyfikatu ma dokładnie 1,83% CBD, natomiast Cukier Konopny 500 mg CBD to dokładnie 0,54% CBD.

Mając te dane, przechodzimy do obliczeń.

KROK 1 – obliczamy zawartość CBD w całym majonezie konopnym

30 ml · 0,92 g/ml = 27,6 mg CBD

27,6 g · 1,83% = 505 mg CBD

KROK 2 – obliczamy zawartość CBD we wszystkich 4 pieczarkach portobello

30 ml · 0,92 g/ml = 27,6 mg CBD

27,6 g · 1,83% = 505 mg CBD

KROK 3 – obliczamy zawartość CBD pochodzącą z cukru w karmelizowanej cebulce

25 g · 0,54% = 135 mg CBD

Podsumowując – całkowity budżet kannabinoidowy to łącznie 1 145 mg CBD. Dzieląc to na 4 porcje otrzymujemy 286 mg CBD na jednego burgera.

Musimy jednak założyć pewne straty, chociażby przy podsmażaniu grzybów. Stąd możemy przyjąć (a zostało to przeze mnie sprawdzone organoleptycznie ;)), że jeden infuzowany burger portobello to ok. 250 mg naturalnego CBD z pełną otoczką. Z większości znanych mi danych literaturowych wynika, że w przypadku legalnych odmian konopi, stosunek kannabidiolu (CBD) do tetrahydrokannabinolu (THC) ma się jak 1:30, co w praktyce oznacza, że tego drugiego w daniu będzie 30-razy mniej. Wnioski należy wysnuć sobie samemu, ja pozostawiam Was z tą wiedzą.

Przepis ten jest jedynie eksperymentem, nie ma na celu konopnej agitacji ;). Nie róbcie tego w domu!

Sprawdź także pozostałe wpisy:

miligramy.pl © 2021

Strona korzysta z ciach. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Jeśli chcesz więcej informacji na ten temat, zapoznaj się z naszą polityką prywatności