Ten cukierniczy klasyk chodził za mną już od dawana. Pyszne, ciepłe, słodkie, chrupiące galette. Czekałam cierpliwie na pewien rodzaj jabłek, które rosną w moim rodzinnym ogrodzie. Twarde, umiarkowanie soczyste, słodkie i jedynie delikatnie kwaskowate, idealne do tego typu wypieków.
Galette to rodzaj francuskiego, kruchego ciasta. W zasadzie to jedna wielka kruszonka, w którą zawijamy ulubione owoce. Tradycyjnie wypieka się ją na słodko z użyciem sezonowych jabłek, gruszek, czy moreli. Istnieją też liczne wariacje uwzględniające też wersje wytrwane z mięsem, rybami, czy warzywami.
Moja wersja uwzględnia (jak zawsze) Wasz ulubiony dodatek, czyli kannabinoidy. Tym razem zostaną one przemycone pod postacią dwóch produktów – cukru konopnego, oraz trichomów, czyli konopnego pyłku, o którym pisałam w ostatnim poście – pierogi leniwe z palonym masłem konopnym.
Klikając w nazwy tych produktów znajdziecie się automatycznie w sklepie, a zakup poprzez te konkretne linki wspiera moje miligramowe działania.
Przejdźmy zatem do listy niezbędnych składników!
Składniki:
Ciasto kruche:
1 szklanka mąki
3 łyżki cukru konopnego z CBD
1 łyżka cukru zwykłego
1/2 łyżeczki pyłku konopnego
100 g zimnego masła
sól
Nadzienie:
3 średniej wielkości jabłka
sok z połowy cytryny
2 łyżki cukru konopnego z CBD
1/2 łyżeczki pyłku konopnego
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżka miodu

Wykonanie:
Ciasto kruche:
- Mąkę przesiewamy, dodajemy oba rodzaje cukrów, sól, pyłek konopny, oraz pokrojone w kostkę dobrze schłodzone masło.
- Ciasto zagniatamy. W tym celu możemy użyć noża, miksera z łopatkami do ciast kruchych, bądź po prostu zrobić to ręcznie.
- Po dokładnym połączeniu wszystkich składników, formujemy ciasto w kulę, zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na minimum 45 minut.
Nadzienie:
- W czasie kiedy ciasto 'odpoczywa’ w lodówce, przygotowujemy nadzienie. Jabłka dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki.
- Pokrojone jabłka umieszczamy w naczyniu i polewamy sokiem z cytryny, aby następnie zasypać je cukrem konopnym z CBD, trichomami oraz cynamonem. Wszystko dokładnie mieszamy.
- W międzyczasie w rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza.
- Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Nie musi mieć regularnego kształtu. Na wierzch zaczynamy wykładać jabłka, układając je w charakterystyczną rozetkę. Pamiętajcie o zostawieniu przestrzeni na zawinięcie brzegów.
- Po zawinięciu polewamy jabłka roztopionym masłem, oraz miodem. Umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy do zrumienienia przez około 40 minut. Po upieczeniu kroimy jeszcze ciepłe, jemy, częstujemy bliskich, płaczemy ze szczęścia.










Dawkowanie:
Do przygotowania konopnego galette z CBD i jesiennymi jabłkami użyliśmy łącznie ok. 5 łyżek cukru konopnego z CBD oraz 1 łyżeczkę pyłku konopnego z Kombinatu.
Certyfikat na stronie producenta mówi nam o tym, że w pyłku jest aż 6,16% CBD. 1 łyżeczka pyłku waży mniej więcej 2 gramy.
KROK 1 – obliczamy zawartość CBD dodanej do ciasta wraz z pyłkiem
2 g · 6,16% = 123 mg CBD
Dodatkowo certyfikat dotyczący cukru konopnego mówi o tym, że jest w nim 0,54% CBD. 5 łyżek cukru waży ok. 60 gramów.
KROK 2 – obliczamy zawartość CBD dodanej do ciasta wraz z cukrem
60 g · 0,54% = 324 mg CBD
Zatem łącznie nasze piękne, jesienne galette dostarczy Wam ok. 450 mg CBD. Jest tak pyszne, że zanim ostygło zjadłam połowę, a więc śmiało można liczyć, że porcja to ok. 225 mg CBD. 😉
Z większości znanych mi danych literaturowych wynika, że w przypadku legalnych odmian konopi, stosunek kannabidiolu (CBD) do tetrahydrokannabinolu (THC) ma się jak 1:30, co w praktyce oznacza, że tego drugiego w porcji będzie 30-razy mniej.
Wnioski należy wysnuć sobie samemu, ja pozostawiam Was z tą wiedzą.
Przepis ten jest jedynie eksperymentem i nie ma na celu konopnej agitacji ;). Nie róbcie tego w domu!