275034461_947789839183399_8693273598182192080_n

Pierogi ukraińskie z farszem infuzowanym kannabinoidami

Dziś przychodzę do Was z przepisem na pierogi standardowo nazywane ruskimi. W obecnej sytuacji jakoś ciężko przechodzi mi to słowo przez klawiaturę, więc nazwałam je przewrotnie … ukraińskimi.

Zauważyliście, że w języku angielskim tłumaczenie the dumplings zarezerwowane jest dla wszystkich azjatyckich dim sumów, pierożków gyoza i innych? Po angielsku to danie to po prostu polish pierogi.

No właśnie. Nie ma znaczenia czy nazwiemy je ruskie, ukraińskie, czy polskie. Są nasze, stąd i zawsze tak będzie, amen.

A jeśli jeden z drugim szaleniec, posiadający pod kciukiem największy arsenał nuklearny na świecie, tego nie rozumie, to może przejrzy na oczy jeśli spróbuje tej, infuzowanej, zielonej wersji.

Do przyprawienia pierogów użyłam produktów konopnych z tego sklepu:

https://kombinatkonopny.pl/sklep/?ref=miligramy

Ciasto jest miksem zwykłej, pszennej mąki, oraz białka konopnego, które jest zaliczane do grupy superfoods. Jest to pełnowartościowe białko roślinne, zawierające niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały.

Piszę to wszystko z Elbląga, oddalonego od rosyjskiej granicy (obwód kaliningradzki) o jakieś 50 km. Czy się boję? Jestem przerażona. Ale kiedy do kuchni wbiega mój synek i mówi „Mamusiu zrób mi dzisiaj pierożki”, a jest to jego ulubione danie, to staram się o tym nie myśleć. Po prostu staję i lepię …

Składniki (na 40 sztuk):

Na ciasto:

450 g mąki pszennej

50 g białka konopnego

250 ml mleka

100 g masła

1 żółtko jajka

sól

Na farsz:

500 g twarogu pełnotłustego

1 kg obranych, ugotowanych ziemniaków

1 cebulka

2 łyżki masła

5 g zdekarboksylowanych trichomów konopnych z Kombinatu

10 g olejku CBD FORTE z Kombinatu

Na okrasę:

1 cebulka dymka

2 łyżki masła

Wykonanie:

  • Najpierw zabieramy się za ciasto. Odważamy odpowiednią ilość mąki, dodajemy do niej białko konopne, całość mieszamy.
  • W międzyczasie w małym rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło.
  • Z mąki i masła usypujemy na blacie kopczyk, a na sam szczyt wbijamy żółtko jajka, które słusznie solimy.
  • Powoli, stopniowo, dolewamy przestudzone mleko z masłem i od razu zaczynamy wyrabiać ciasto. Powinno być sprężyste, a po wyrobieniu stanowić zwartą, elastyczną, jednorodną kulę. Ciasto odkładamy, aby odpoczęło na minimum pół godziny po przykryciem.
  • W tym czasie przygotowujemy farsz. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
  • Po przestudzeniu dodajemy twaróg i całość ugniatamy. W tym czasie podsmażamy cebulkę na maśle, która po zeszkleniu umieszczamy razem z całym tłuszczem w farszu.
  • Następnie dodajemy zdekarboksylowany pyłek konopny (w tym przepisie jest napisane jak to zrobić), olejek CBD, oraz pieprz i sól do smaku. Ilość „przypraw” zależy od Waszych preferencji :).
  • Rozwałkowujemy kawałek ciasta, przy pomocy kubka wycinamy ciasto, lepimy pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie, przez kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Jeśli mamy na to czas i ochotę, pierożki po ugotowaniu możemy jeszcze lekko zrumienić na maśle. Podajemy z okrasą. Smacznego!

Dawkowanie:

Do przyprawienia farszu użyłam pyłku konopnego, którego certyfikat na stronie producenta, mówi o tym że te mikroskopijne włoski zawierają 5,67% CBDA oraz 1,50% CBD. Po dokonaniu dekarboksylacji w mikrofalówce oczywiście sprawdziłam laboratoryjnie jaka była wydajność tego szalonego procesu. W pyłku po mikrofalówce mamy zatem ok. 4,50% CBD. Do farszu użyliśmy 5 g. Mając te dane przechodzimy do obliczeń:

KROK 1 – obliczamy zawartość CBD w farszu

5 g · 4,50% = 225 mg CBD

Ponadto farsz został wzbogacony o 10 g olejku CBD FORTE, którego certyfikat na stronie producenta mówi o tym, że ma on dokładnie 3,69% CBD z pełną otoczką. Obliczamy zatem ile dodatkowych miligramów kannabidiolu znalazło się w farszu na pierogi:

KROK 2 – obliczamy zawartość CBD w farszu

10 g · 3,69% = 369 mg CBD

Podsumowując farsz w całej objętości zawiera łącznie ok. 600 mg CBD. Z podanych ilości składników wychodzi ok. 40-50 pierogów, a więc jeden ukraiński pierożek to ok. 10-15 mg CBD z pełną otoczką.

Z większości znanych mi danych literaturowych wynika, że w przypadku legalnych odmian konopi, stosunek kannabidiolu (CBD) do tetrahydrokannabinolu (THC) ma się jak 1:30, co w praktyce oznacza, że tego drugiego w pierożkach będzie 30-razy mniej. Wnioski należy wysnuć sobie samemu, ja pozostawiam Was z tą wiedzą.

Przepis ten jest jedynie eksperymentem, nie ma na celu konopnej agitacji ;). Nie róbcie tego w domu!

Sprawdź także pozostałe wpisy:

miligramy.pl © 2021

Strona korzysta z ciach. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Jeśli chcesz więcej informacji na ten temat, zapoznaj się z naszą polityką prywatności