DSC02486-2

Trzy koktajle sylwestrowe z kannabinoidami

Sylwester już jutro. Dla niektórych długo wyczekiwana okazja do super zabawy, dla innych coroczny koszmar związany z przeładowaniem bodźcami wizualnymi i dźwiękowymi. Dla mnie dzień jak co dzień, chociaż staram się go sobie umilać drobnymi przyjemnostkami.

Dziś przychodzę do Was z propozycjami trzech klasycznych alkoholowych drinków, gdzie bazę stanowi nalewka zawierająca w swoim składzie pełne spektrum naturalnych fitokannabinoidów.

Wbrew obiegowym opiniom nalewka konopna wcale nie musi leżakować kilka tygodni, nie musimy jej macerować w jakichś szczególnie specjalnych warunkach, ani odprawiać nad nią czarów. Z moich doświadczeń wynika, że wystarczy kilka, kilkanaście minut aby w domowych warunkach przyrządzić zielonego smoka.

Znaną techniką jest tzw. QWET (ang. quick wash with ethanol), gdzie porządnie schłodzonym, wysokoprocentowym alkoholem (najlepiej 95%) zwyczajnie przepłukujemy zdekarboksylowaną uprzednio marihuanę. Oczywiście przepis ten ma sens jeśli dysponujemy materiałem o wysokiej zawartości tetrahydrokannabinolu. Otrzymamy wówczas nalewkę alkoholową bogatą w ten kannabinoid, a pozbawioną charakterystycznej goryczy, która wraz z długim czasem maceracji niechybnie zagości w gotowym produkcie.

Wracając na Ziemię i nasze rodzime podwórko, analogicznie możemy potraktować susz CBD. Aby nasza nalewka z pełnym spektrum kannabinoidów „działała” susz konopny użyty do infuzji musi być wcześniej poddany procesowi dekarboksylacji. Oznacza to, że kannabinoidy w nim zawarte występują pod postacią form aktywnych.

Ja sięgam oczywiście po ten produkt.

Należy pamiętać, że najlepszą wydajność uzyskamy stosując wysokoprocentowe alkohole do naszej domowej infuzji. Mam na myśli stężenia od 80% w górę. Według mojego doświadczenia alkohole o niższym stężeniu nie są w stanie zapobiec nieuchronnemu wytrącaniu się kannabinoidów, ze względu na obecność wody.

Oczywiście nikt nie będzie „rozkoszował” się smakiem 95% nalewki konopnej. Tę należy przed spożyciem rozcieńczyć do poziomu poniżej progu bólu, ale musimy mieć na uwadze, że stężenie kannabinoidów z czasem ulegnie zmianie. Oczywiście, sprawdziłam to i wytrącanie zaczyna następować dopiero po 24 godzinach, a to sporo czasu (szczególnie w noc Sylwestrową) na konsumpcję konopnych drinków.

Bardzo ciekawym zjawiskiem w przypadku wielu alkoholi ziołowych, w tym także konopnych, jest zjawisko charakterystycznego mętnienia po dodaniu doń wody, bądź jakiegokolwiek napoju, czy soku. Jest to tzw. efekt ouzo, występujący w likierach anyżowych takich jak turecka Raki, czy greckie Ouzo. Związkiem odpowiedzialnym za to mleczno-mętne zamieszanie jest anetol, hydrofobowy terpen występujący również w konopiach.

Tyle słowem wstępu. Czas na przygotowanie naszych koktajli, ale najpierw … nalewka konopna w 15 minut.

Składniki:

Nalewka konopna

– 50 g KONOPIE DEKARBOKSYLOWANE z Kombinatu Konopnego

– 250 ml spirytus rektyfikowany 95%

Konopne Cuba Libre

– 40 ml Rum Bacardi

– 10 ml nalewki konopnej

– 150 ml Coca-Coli

– sok z polowy limonki

– lód

Konopna JagerBomba

– 40 ml Jägermeister

– 15 ml nalewki konopnej

– 50 ml sok z czarnej porzeczki

– lód

Likier konopny

– 500 g mleko słodzone skondensowane

– 300 ml śmietanki kremówki 30%

– 100 ml nalewki konopnej

– 100 ml wody

Wykonanie:

Nalewka konopna

Pierwszym krokiem do wykonania wszystkich 3 propozycji koktajlowych jest sporządzenie nalewki konopnej. Do tego celu używam konopi dekarboksylowanych z Kombinatu Konopnego, oraz spirytusu rektyfikowanego 95% do kupienia w pierwszym lepszym markecie. Całość opakowania wsypuję do szklanego naczynia i zalewam odpowiednią ilością alkoholu. Mieszam przy użyciu zwykłej łyżki, odstawiam na 15 minut pod przykryciem (w celu ograniczenia parowania alkoholu do minimum), a następnie przefiltrowuję. Do tego celu idealnie sprawdzi się filtr do kawy. Tym sposobem uzyskujemy ok. 150 ml nalewki konopnej, która posłuży nam do wykonania trzech Sylwestrowych propozycji.

Konopne Cuba Libre

Do wysokiej szklanki wsypujemy pokruszony lód. Dodajemy kolejno 40 ml rumu, 10 ml nalewki konopnej, oraz 150 ml Coca-Coli, a także świeżo wyciśnięty sok z limonki, bądź (jeśli nie ma tu z nami fanów limonek) z cytryny. Całość mieszamy, ozdabiamy skórką, bądź plastrem ulubionego cytrusa i serwujemy gościom. Drink ten jest bardzo klasyczną pozycją, tylko delikatnie podbitą nutami ziołowymi.

Konopna JagerBomba

Do kieliszka, bądź niskiej szklanki wsypujemy pokruszony lód. Dodajemy 40 ml Jägermeister’a, którego charakterne korzenno-ziołowe nuty idealnie komponują się z 15 ml nalewki konopnej. Całość przełamujemy słodko-kwaśnym sokiem porzeczkowym. Wypijamy sami ;).

Likier konopny

Ostatni przepis to propozycja bardzo słodka, nienachalna. Możemy ją podać jako starter, bądź jako miły kontrapunkt do deseru. Będzie też świetnym lekarstwem na drugi dzień. Do misy miksera wlewamy mleko skondensowane, oraz śmietankę i całość ubijamy dość intensywnie przez kilka minut. W tym czasie rozcieńczamy naszą nalewkę konopną wodą, do uzyskania stężenia około-wódkowego, obserwując jednocześnie powstawanie pięknego, seledynowo zielonego zmętnienia. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum, a alkohol dolewamy do całości wąską strużką. Rozcieńczenie przed dodaniem do mleko-śmietanki jest konieczne, ponieważ inaczej doszłoby do denaturacji białka, a całość by nam się koncertowo zważyła. Przelewamy do szklanej butelki, przechowujemy w lodówce, serwujemy w kieliszkach.

Dawkowanie:

Pierwszym i najważniejszym krokiem jest obliczenie zawartości kannabinoidów w nalewce DIY. Wg certyfikatu na stronie producenta (link), susz użyty do sporządzenia infuzji ma dokładnie 4,63% CBD. Z mojego doświadczenia wynika, że stopień „przejścia” kannabinoidów do alkoholu jest niemal stu-procentowy. Przy zastosowaniu proporcji 50 g suszu do 200 g (250 ml) alkoholu (4:1), otrzymujemy zatem nalewkę o stężeniu ok. 1,0% CBD. Gęstość alkoholu 95%-ego to 0,81 g/ml. Mając te informacje możemy policzyć ile kannabinoidów jest w każdym z drinków.

Konopne Cuba Libre

KROK 1 – masa nalewki konopnej w drinku

10 ml · 0,81g/ml = 8,1 g

KROK 2 – zawartość CBD w drinku

1,0% · 8,1g = 81 mg CBD (i 30 razy mniej THC)

Konopna JagerBomba

KROK 1 – masa nalewki konopnej w drinku

15 ml · 0,81g/ml = 12,2 g

KROK 2 – zawartość CBD w drinku

1,0% · 12,2g = 122 mg CBD (i 30 razy mniej THC)

Likier konopny

KROK 1 – masa nalewki konopnej w likierze (ok. 1 l)

100 ml · 0,81g/ml = 81 g

KROK 2 – zawartość CBD w likierze (ok. 1 l)

1,0% · 81 g = 810 mg CBD (i 30 razy mniej THC)

Sylwester bywa szalony. Pamiętajmy, że wszystko jest dla ludzi, eksperymenty są wspaniałe, ale dobrze jest mieć siłę i jasny umysł na analizę ich wyników ;).

To był dobry rok.

Szczęśliwego Nowego Roku dla wszystkich fanów miligramów :).

Przepisy te są jedynie eksperymentem, nie mają na celu konopnej agitacji ;). Nie róbcie tego w domu!

Sprawdź także pozostałe wpisy:

miligramy.pl © 2021

Strona korzysta z ciach. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Jeśli chcesz więcej informacji na ten temat, zapoznaj się z naszą polityką prywatności