Jackfruit, to dziwacznie wyglądający owoc rosnący na drzewie bochenkowym, czyli tzw. chlebowcu. Najbardziej popularny w krajach azjatyckich (Indie, Tajlandia, Malezja), stanowi lokalne i bardzo tanie źródło wielu witamin i minerałów (spore ilości potasu). Owoc chlebowca zaliczany jest do najbardziej kalorycznych owoców na świecie.
Na naszym kontynencie, jackfuit szturmem zdobywa serca wegan i wegetarian. To smaczne i zdrowe źródło białka i błonnika, a także sposób na uzupełnienie elektrolitów. Dodatkowo jego smak, oraz tekstura do złudzenia przypomina włókna mięsa, wołowiny lub wieprzowiny. Dlatego dziś ląduje w klasycznej kanapce pulled pork bagel. Receptura pochodzi z południowych stanów Ameryki, a do przyrządzenia szarpaniny wykorzystuje się niemal zawsze łopatkę wieprzową. W prezentowanej dziś wersji nie ucierpi żadna świnka, a dzięki temu (i oczywiście olejkowi CBD użytemu do infuzji) wszyscy będziemy szczęśliwsi.
Kawałki chlebowca zostały zamarynowane w miksie składającym się z gotowego sosu BBQu, sosu sojowego, miodu i olejku CBD 500 mg z Kombinatu Konopnego. Do kupienia tu:
Do tej marynaty użyłabym zwykłej oliwy, dlaczego więc nie sięgnąć po taką, która oprócz dobroczynnych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera również pełne spektrum fitokannabinoidów i innych związków zawartych w konopiach. Obróbka termiczna w tak krótkim czasie nie wpłynie na ich degradację, a my będziemy mogli cieszyć się tą wesołą kanapką bez szkody dla środowiska i innych istot.
Dodatkowo użycie sosu sojowego i miodu w marynacie pozwoli na uwypuklenie słodko-słonych, mięsnych nut umami, sprawiając że kanapka będzie przypominała mięsny oryginał nie tylko pod względem wyglądu, ale i smaku.
Składniki (na 2 bajgle):
2 bajgle z ziarnami
1 puszka zielonego jackfruit’a
1 czerwona cebula
1 marchewka
1 mała kapusta (zużyjemy połowę)
1 jabłko
2 ogórki kiszone
30 ml olejku CBD 500 mg z Kombinatu
5 łyżek stołowych sosu BBQ
musztarda
1 łyżka miodu
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki majonezu
przyprawa do mięs
ostra wędzona papryka
sól
pieprz ziołowy

Wykonanie:
- Jackfruit’a wyjmujemy z puszki i przepłukujemy na sitku, aby pozbyć się reszty zalewy i charakterystycznego kwaskowego posmaku. Całość umieszczamy w misce i rozszarpujemy widelcem, bądź dłońmi.
- W kolejny naczyniu przygotowujemy marynatę. Sos BBQ, olejek CBD, miód, sos sojowy, ostra, wędzona papryka. Do marynaty wrzucamy poszarpane kawałki chlebowca i bardzo dokładnie obtaczamy go w całości.
- Zamarynowanego chlebowca rozkładamy na blasze i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na 10 min lub do delikatnego zrumienienia.
- Przygotowujemy sałatkę. Marchewkę, kapustę, jabłko, oraz cebulkę kroimy w cienkie paseczki lub piórka. Jeśli nie lubicie ostrego smaku cebuli w daniu, przepłuczcie ją pod bieżącą wodą. Woda doskonale wymywa związki zawierające siarkę, te same które podczas krojenia, podrażniają nasze oczy. Taka wypłukana cebula będzie delikatniejsza w smaku, bardziej strawna, a my nie zalejemy się łzami przy jej krojeniu. 😉 Całość doprawiamy pieprzem ziołowym i solą. Dodajemy majonez.
- Bajgle przekrajamy na pół. Smarujemy oliwą i opiekamy na suchej patelni, aby je przyrumienić i sprawić, że będą przyjemnie chrupkie.
- Składamy naszą infuzowaną „mięsną” kanapkę. Spód bajgla smarujemy słuszną porcją musztardy. Wykładamy połowę upieczonego chlebowca, którego w tym momencie posypujemy delikatnie przyprawą do mięs. Na to kilka plasterków kiszonych ogórków, a to wykańczamy sałatką. Zamykamy kanapkę. Jemy. Cieszymy się!












Dawkowanie:
Pieczony owoc chlebowca został zamarynowany w 30 ml olejku CBD, którego certyfikat na stronie producenta mówi o tym, że ma on dokładnie 1,83% CBD z pełną otoczką. Wiemy, że gęstość oliwy użytej do sporządzenia tego olejku CBD to 0,92 g/ml, a zatem 30 ml waży 27,6 g. Mając te dane przechodzimy do obliczeń.
KROK 1 – obliczamy zawartość CBD w marynacie
27,6 g · 1,83% = 505 mg CBD
Podsumowując nasza „szarpana wieprzowina” w całej objętości zawiera łącznie ok. 505 mg CBD. Zatem jeden nadziany bajgiel to aż 250 mg CBD z pełną otoczką.
Z większości znanych mi danych literaturowych wynika, że w przypadku legalnych odmian konopi, stosunek kannabidiolu (CBD) do tetrahydrokannabinolu (THC) ma się jak 1:30, co w praktyce oznacza, że tego drugiego w bajglu 30-razy mniej. Wnioski należy wysnuć sobie samemu, ja pozostawiam Was z tą wiedzą.
Przepis ten jest jedynie eksperymentem, nie ma na celu konopnej agitacji ;). Nie róbcie tego w domu!