281154191_1044387453142903_1727977781862287535_n

Wilgotny sernik rabarbarowy z olejkiem CBD

Sezon na rabarbar w pełni. Zdążyłam już zrobić kompot, mini tartaletki z syropem pomarańczowym, ale ciągle czuję niedosyt. Rabarbar kojarzy mi się z dzieciństwem beztroskim i pięknym. Zwykły placek rabarbarowy mojej Mamy, popijany jeszcze ciepłym kompotem wieńczył typowy, letni dzień pełen przygód, zasadzek, odkryć i wzruszeń.

Ta niepozorna, dość pospolita roślina (a technicznie rzecz ujmując – warzywo) to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów. Długie ogonki liściowe bogate są w witaminy z grupy A, czy C, ponadto zawierają sporą ilość potasu, czy kwasu foliowego, co może stanowić istotną informację dla kobiet planujących ciążę. Kwas foliowy odgrywa ogromną rolę w kształtowaniu się cewy nerwowej u płodu, dlatego też stanowi główny składnik suplementów diety dla ciężarnych. Znajdziemy w nim także wapń, sód, żelazo i całe mnóstwo antyoksydantów.

Dorwałam dziś spory pęczek na lokalnym targu, a z inspiracją co do wykorzystania przyszedł do mnie już kilka dni temu niejaki Michał Korkosz, szerszej publiczności znany jako Rozkoszny.

Rozkosznego bloga kocham miłością totalną już od dawna. Przepis na rabarbarowy sernik skradł moje serce od razu i nie mogłam odmówić sobie przyjemności odtworzenia go z dodatkowym, konopnym twistem.

Do masy sernikowej dodałam olej CBD z Kombinatu Konopnego. Najwygodniejszą dla mnie opcją do wszelkich kulinarnych działań jest tzw. opakowanie rodzinne, czyli 4000 mg kannabidiolu z pełną otoczką, zamknięte w wygodnej, szklanej butli. Olej ten możecie nabyć drogą kupna o tu:

Co tak na prawdę znaczy ’z pełną otoczką’ powtarzane i kopiowane wielokrotnie, często bez odpowiedniej wiedzy i słowa wyjaśnienia. Otóż oznacza to, że olej CBD, którym wzbogacimy nasz sernik zawiera cały szereg związków bioaktywnych występujących w roślinie jaką są konopie włókniste.

Obok CBD, występującego w olejku w najwyższym stężeniu, znajdziemy tam również inne naturalnie występujące kannabinoidy (m.in. CBDA, CBG, CBC, THC), a także flawonoidy, czy terpeny. W języku branżowym współdziałanie tych wszystkich roślinnych „chemikaliów” nazywane jest efektem anturażu i ma, potwierdzony licznymi badaniami, wpływ na nasze organizmy wyposażone w układ endokannabinoidowy, czyli system „wtyczek”, aktywowanych przez te związki.

Możemy suplementować kannabinoidy w standardowy sposób, stosując olejki i zalecane dawkowanie, a możemy też wyjść poza sztywne ramy schematu i nieco bawić się tymi suplementami kulinarnie.

Nie pozostaje mi nic innego jak przedstawić Wam listę niezbędnych składników i opis wykonania.

Zaczynamy!

Składniki:

Kruchy spód:

100 g kruchych ciastek z czekoladą

35 g rozpuszczonego masła

Masa sernikowa:

250 g serka śmietankowego

250 g mascarpone

1/3 szklanki drobnego cukru

50 g oleju CBD z Kombinatu Konopnego

2 jaja

4 łodygi rabarbaru

szczypta soli do smaku

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki do przygotowania tego pysznego i niezwykle prostego sernika powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Masło roztapiamy na minimalnym ogniu w rondelku. W tym czasie kruche ciasteczka mielimy za pomocą malaksera na drobny pył. Łączymy roztopione masło z masą ciasteczkową.
  • Formę keksową smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno przekładamy ciastka z masłem, wyrównujemy powierzchnię i lekko dociskamy. Wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut aby spód nieco podpiec.
  • Za pomocą najwolniejszych obrotów miksera łączymy ze sobą wszystkie składniki masy serowej. Mascarpone, serek, cukier, olej CBD łączymy ze sobą, aby na koniec, ciągle miksując, dodajemy 2 jaja. Kiedy masa serowa jest gotowa wykładamy ją na podpieczony spód.
  • Rabarbar kroimy w paski o szerokości keksówki i układamy na wierzchu masy serowej jeden przy drugim. Wierzch posypujemy odrobiną cukru. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut. Po upływie tego czasu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozwalamy sernikowi „odpocząć”. Po wyjęciu z piekarnika studzimy całkowicie (a najlepiej aby sernik przespał się trochę w lodówce). Kroimy, częstujemy, śmiejemy się. Smacznego!

Dawkowanie:

Do przygotowania sernika rabarbarowego użyliśmy dokładnie 50 g olejku CBD z Kombinatu w opakowaniu rodzinnym.

Certyfikat na stronie producenta mówi nam o tym, że olejek ten zawiera 1,83% CBD w towarzystwie pozostałych kannabinoidów.

KROK 1 – obliczamy zawartość CBD w masie sernikowej

50 g · 1,83% = 915 mg CBD

Zatem jedna porcja, którą w tym wypadku wyznacza każdy kawałek rabarbaru to ok. 75 mg CBD.

Z większości znanych mi danych literaturowych wynika, że w przypadku legalnych odmian konopi, stosunek kannabidiolu (CBD) do tetrahydrokannabinolu (THC) ma się jak 1:30, co w praktyce oznacza, że tego drugiego w porcji będzie 30-razy mniej.

Wnioski należy wysnuć sobie samemu, ja pozostawiam Was z tą wiedzą.

Przepis ten jest jedynie eksperymentem, nie ma na celu konopnej agitacji ;). Nie róbcie tego w domu!

Sprawdź także pozostałe wpisy:

miligramy.pl © 2021

Strona korzysta z ciach. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Jeśli chcesz więcej informacji na ten temat, zapoznaj się z naszą polityką prywatności